Wykonanie

Pierwszy raz scones miałam przyjemność jeść podczas pobytu w Irlandii. Tak bardzo mi zasmakowały, że postanowiłam zrobić je sama. Udało mi się zdobyć przepis od angielskiej cukierniczki. Wiadomo, ilu kucharzy tyle przepisów, więc podobnych bułeczek robiłam już dziesiątki
razy. Ale z tego przepisu smakują mi najbardziej.Składniki:2 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
cukru1 łyżka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli1 łyżka skórki z
limonki1/2 szklanki zimnego
masła1/2 szklanki
śmietanki 30 lub 36%1/4 szklanki
mleka 2%1
jajko1 łyżeczka
wanilii1 szklanka
rodzynek1.
Mąkę,
cukier, proszek i
sól przesiewamy do miski. Dodajemy startą
skórkę cytrynową i
masło. Palcami delikatnie łączymy ze sobą składniki (ale nie ugniatamy), a następnie biorąc porcję
masła z
mąką przecieramy ją
między dłońmi tworząc płaskie ,,
płatki" z
masła.

2.
Śmietankę łączymy z
mlekiem, rozmąconym
jajkiem i
wanilią i dodajemy do suchych składników. Mieszamy do momentu połączenia składników i przekładamy na oprószoną
mąką stolnicę. Ciasto wyrabiamy kopertowo. Na sam koniec dodajemy
rodzynki.


3. Ciasto wałkujemy na grubość ok 4 cm na prostokąt lub okrąg i wykrawamy z niego 8 okrągłych
bułek. Tak przygotowane bułeczki smarujemy zimnym
mlekiem i pieczemy w 190*C przez 20 - 25 minut.

