Wykonanie

Sezon na
truskawki powoli się rozpoczyna... a
truskawki to zapowiedź lata :)Knedle z
truskawkami to moja propozycja na sezonowy obiad. Robię je tylko wtedy, kiedy mam dostęp do świeżych
owoców -
śliwek i
truskawek.Składniki:1 kg ugotowanych
ziemniaków w łupinkach3
jajka3 łyżki
mąki ziemniaczanejmąka pszenna - ilość zależna od rodzaju
ziemniakówsól,
cukier500 g
truskawek1/2 szklanki
orzechów włoskichmasło do polania1. Ugotowanie
ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę. Ja do klusek używam
ziemniaków z zeszłego sezonu. Nie nadają się już one jako dodatek do obiadu, bo są zbyt suche, ale na wszelkiego rodzaju kluski są idealne. Nie zawierają dużo
wody, dzięki
czemu nie rozwadniają potraw.2. Do
ziemniaków dodajemy rozmącone
jajka,
przyprawy i
mąkę ziemniaczaną.
Mąkę pszenną dodajemy porcjami. Ja dodałam ok 30 dag, bo moja masa ziemniaczana dużo jej nie wchłonęła. Jeżeli jest taka konieczność, można nawet dodać pół kg, albo i więcej :) Masa musi stać się plastyczna i nie przyklejać się tak bardzo do dłoni.

3.
Truskawki myjemy, odcinamy szypułki. Odrywamy porcję masy ziemniaczanej, wtykamy w środek
truskawkę i formujemy kulkę. Robimy tak z pozostałą masą i
owocami. Tak przygotowane kluski gotujemy ok 5 minut w wrzącej, osolonej wodzie (czas gotowania zależny jest od wielkości klusek, jeżeli są małe gotujemy je 3 minuty).


4. Gotowe kluski podajemy polane
masłem i posypane prażonymi
orzechami i
truskawkami.
