Wykonanie

Lubicie na ostro? Bo my bardzo. A pikantny sos najlepiej smakuje w tortilli.Enchilada to rewelacyjne danie dla osób, które lubują się w pikantnych i wyrazistych smakach. Oczywiście można dodać mniej papryczki, ale cały urok tego dania znajduje się właśnie w niej, więc radzę z niej nie rezygnować.Składniki:3 duże placki tortilli albo 6 małych500 g mielonego (lub w kawałku, ale konieczne jest zmielenie)
mięsa wieprzowego2 duże
cebule1 puszka
pomidorów1/2 passaty
ziołowej (lub
koncentratu pomidorowego)4 ząbki
czosnkuok 20 dag
sera żółtego2
papryczki chillikwaśna
śmietanaPrzyprawy:
sól,
majeranek, gyros,
kminek (ok 1/3 łyżeczki),
pieprz1.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Jedną z nich wrzucamy na rozgrzany
olej i chwilę podsmażamy, dodajemy 2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę, 1 pokrojoną na bardzo drobne kawałki
papryczkę chilli i zmielone
mięso. Wszystko razem podsmażamy i doprawiamy ( dodajemy wszystko za wyjątkiem
majeranku i
kminku).2. W drugim rondelku podgrzewamy
oliwę, dodajemy
cebulę i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki
czosnku. Wszystko razem podsmażamy, dodajemy pokrojoną w bardzo drobną kostkę
papryczkę chilli,
pomidory w puszce i
przyprawy (
kminek rozgniatamy w moździerzu lub bardzo drobno kroimy - bez obaw, w tym daniu nie czuć wcale jego bardzo intensywnego smaku), chwilkę gotujemy, a następnie wlewamy passatę. Na koniec dodajemy szczyptę
soli.

3. Placki tortilli smarujemy sosem, na to dajemy trochę
sera,
mięso,
ser i zawijamy jak krokiety. Dno naczynia żaroodpornego zalewamy sosem, a następnie ciasno układamy tortille. Wszystko zalewamy resztą sosu (ważne, aby placki były przykryte) i posypujemy startym
żółtym serem.

4. Danie zapiekamy ok 20 minut w 190*C. Podajemy ze schłodzoną kwaśną
śmietanką.

