Wykonanie
Diabelne ciasto! Diabelnie proste, diabelnie smaczne, diabelnie
czekoladowe, diabelnie podstępne! Podstępne, bo
czekoladowe bez grama
czekolady (za to z dużą ilością
kakao!) i bo nie wiadomo kiedy znika z talerza!

Składniki:200 g
mąki1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii (już niedługo pojawi się przepis na domowej roboty
cukier waniliowy i ekstrakt
waniliowy! :))50 g gorzkiego
kakao dokładnie rozpuszczonego w 1/2 szklanki
wody1/2 szklanki
jogurtu naturalnego gęstego wymieszana z 1/2 szklanki
wody120 g
masła150 g
cukru białego200 g
cukru muscovado jasnego2
jajka200 lub 400 ml
śmietany kremówki *W naczyniu dokładnie wymieszać
mąkę,
sodę oczyszczoną i
sól.
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Powoli dodawać
cukier, na przemian biały i muscovado. Dodać po kolei
jajka cały czas ucierając na średnich obrotach. Dodać
kakao rozpuszczone w wodzie (musi być przestudzone),
maślankę wymieszaną z
wodą i stopniowo dodawać
mąkę. Wszystko dokładnie zmiksować.Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy* - ja użyłam tej o średnicy 24 cm. Przelać ciasto i piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut do suchego patyczka.Ubić
śmietanę, wyłożyć na wierzch na przestudzone ciasto i włożyć na parę godzin do lodówki.*jeśli chcemy przełożyć ciasto
śmietaną, to lepiej piec je w 2. blachach i użyć 400 ml
śmietany. Jeśli tak jak ja, wolicie nie przekładać ciasta - 200 ml
śmietany w zupełności wystarczy.Smacznego :)Zapraszam po więcej na profil Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK