Wykonanie
Piekłyśmy ostatnio w sierpniowej piekarni
chleb toskański . A ponieważ jest też czas smacznych letnich
pomidorów, postanowiłam zrobić pyszne włoskie grzanki z
pomidorami i
bazylią. Dojrzale pachnące
pomidory są w nich bardzo ważne, ale dobre
pieczywo jest nie mniej istotne. Warto chociaż raz w sezonie upiec
chleb toskański aby zrobić znakomite grzanki z
pomidorami. Bardzo polecam.Inspiracja był ten przepis

składniki400 g
pomidorów1 łyżka
oliwa z oliwek1 - 2 ząbki
czosnku + dodatkowy do smarowania
sólpieprz1 łyżeczka
octu balsamicznego - opcjonalnie
oreganoparę listków
bazyliiparę kromek
białego pieczywa typu włoskiego a najlepiej
chleb toskańskiprzygotowanie
Pomidory umyć, pokroić w drobną kostkę. Dodać
oliwę, posiekany
czosnek, pokrojoną w paski
bazylię,
oregano,
sól,
pieprz do smaku. Można przyprawić
octem balsamicznym. Wymieszać i wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny, aby smaki się przegryzły, a
pomidory zrobiły się zimne.Kromki
białego pieczywa lekko posmarować
oliwą i obsmażyć z obu stron na złoto. Jeszcze gorące posmarować
czosnkiem przekrojonym na pół, na wierzchu położyć zimne
pomidory i natychmiast podawać. Smacznego!





