Wykonanie
Focaccia. Bardzo puszysta, z chrupiącą skórką. Znakomita zamoczona w dobrej
oliwie, świetna z
szynką,
suszonymi pomidorami i dodatkiem jakiegoś zielska. Można ją po upieczeniu zamrozić a po rozmrożeniu podgrzać, zawiniętą w folię, w piekarniku. Z tej porcji upieczemy dwie okrągłe ( ok 25 cm średnicy) lub dwie prostokątne focaccie. Robiłam z połowy porcji, w prostokątnej foremce.Na podstawie przepisu z książki
Maxine Clark "Kuchnia Włoska"

składniki750 g włoskiej
mąki 00 lub pszennej uniwersalnej1/2 łyżeczki
soli morskiej25 g świeżych
drożdży lub 2 paczki
drożdży instant (po 7 g)150 ml
oliwy z oliwek - 3 łyżki + 2 do polania450 ml ciepłej
wodygruboziarnista
sól morskaigiełki z gałązki
rozmarynuprzygotowanieDo miski wsypać
mąkę i
sól. W środku zrobić wgłębienie, wsypać do niego
drożdże. Dolać 3 łyżki
oliwy zagniatać do momentu aż ciasto nabierze ziarnistej konsystencji. Wlać ciepłą
wodę, zagniatać aż będzie miało jednolitą konsystencję. Przełożyć ciasto na posypany
mąką blat, wyrabiać ok 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. w razie potrzeby lekko podsypać
mąką. włożyć do naoliwionej miski, przykryć folią i pozostawić w ciepłym miejscu aż podwoi objętość ( od 30 min do 1,5 h). po tym czasie wyjąć ciasto z miski, podzielić na dwie części, rozwałkować na posypanym
mąką blacie na dwa koła lub prostokąty - zależności od formy jakiej używamy. Foremki naoliwić i włożyć do nich ciasto. przykryć i odstawić na 30 minut. Kiedy ciasto lekko podrośnie, zrobić palcami na całej powierzchni wgłębienia, do każdego wlać trochę
oliwy, przykryć i odstawić na kolejne 30 minut. Ciasto odkryć, lekko spryskać
wodą posypać
rozmarynem i gruboziarnistą
solą. wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C, piec ok 20 - 25 minut, aż ciasto wyrośnie i nabierze złotego koloru. Po wyjęciu polać jeszcze raz
oliwą, studzić na kratce. Smacznego!





