Wykonanie
Kotlety
schabowe nie są u nas w domu zbyt lubiane. Ale niewątpliwie jest to
mięso szybkie do zrobienia w sytuacji awaryjnej, czyli wtedy, kiedy zupełnie nie mam pomysłu na obiad. Staram się więc nieco tradycyjne kotlety urozmaicić. Tym razem maja w środku nieco pesto i
sera, a
jajko w którym je obtaczałam również jest z dodatkiem pesto. Dzięki takim dodatkom, zwyczajne
schabowe zamieniły się w całkiem niezwyczajne danie. Polecam!

składniki4 kotlety
schabowe z kostką4 kawałki ulubionego
sera pleśniowego (u mnie Stilton)4 małe łyżeczki Pesto
Monini Rucola + 1 łyżka do
jajka1
jajkosól,
pieprzprzygotowanie
Schab umyć, osuszyć. W każdym kotlecie zrobić
ostrym nożem kieszonkę, uważając aby nie poprzekłuwać
mięsa. Do każdej kieszonki włożyć łyżeczkę pesto i kawałek
sera . Kotlety spiąć na brzegu wykałaczką - w miejscu nacinania kieszonki , aby
ser nie wypłynął podczas smażenia.
Jajko roztrzepać w misce dodając do niego łyżkę pesto. Każdy kotlet posolić i posypać
pieprzem, obsypać
mąką ( nadmiar strząsnąć) obtoczyć w
jajku z pesto. Na patelni rozgrzać
oliwę, obsmażyć
mięso z obu stron na rumiano. Przykryć i podusić ok 10 minut. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C na 30 - 40 minut. Jeżeli używaliśmy patelni którą możemy wstawić do piekarnika, wstawiamy
mięso bez przekładania. Podawać gorące z ulubionymi dodatkami. Smacznego!





