Wykonanie
Bardzo prosty przepis na
małże. A przy tym świetny. Dużo, dużo
czosnku,
chili,
szalotka. Dosyć ostre i pyszne! 15 minut i efektowne danie można podawać.Ken Horn " Łatwa kuchnia tajska"

składniki1 kg świeżych
małży1 i 1/2 łyżki
oleju roślinnego3 łyżki grubo posiekanego
czosnku2 łyżki drobno posiekanej
szalotki1-2 czerwone
chili, bez pestek, pokrojone w cienkie paseczki2 łyżki
sosu rybnego lub jasnego
sojowegogarść liści tajskiej lub zwyczajnej
bazyliiprzygotowanie
Małże opłukać pod strumieniem zimnej
wody, wyrzucić te które są otwarte. Rozgrzać na dużym ogniu wok lub sporą patelnię. Kiedy tłuszcz zacznie dymić, wrzucić
czosnek,
chili,
szalotkę i
małże, smażyć 3-4 minuty aż
mięczaki zaczną się otwierać. Dodać
sos rybny lub
sojowy, zmniejszyć ogień, przykryć wok i dusić 3 minuty. Dodać liście
bazylii, podawać od razu. Smacznego!





