Wykonanie
Brukselka zawsze mi się bardzo podobała - mini
kapustka, a wszystkie warzywa mini są ładne. Zawsze mi się podobała ale czy smakowała? Niekoniecznie. Ale za każdym razem kiedy zaczyna się
brukselkowy sezon nie
mogę się oprzeć i kupuję , z nadzieją że tym razem będzie smaczna. I może tym razem trafiłam na właściwy przepis.
Brukselka pieczona a następnie podana z różnymi dodatkami. Wyszła świetnie! Polecam!Inspiracją był przepis z tej strony

składniki1/3 szklanki
octu1/3 szklanki
rodzynek500 g
brukselki2 łyżki
oliwy z oliweksól i
czarny pieprz80 g
boczku wędzonego pokrojonego w kostkę1 mała
czerwona cebula, pokrojona w cienkie półplasterkiprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 200 ° C. Podgrzać
ocet w małym rondlu na średnim ogniu. Zdjąć z ognia, dodać
rodzynki i odstawić na 15 minut, odcedzić. Przygotować
brukselkę - odciąć końcówkę ( głąbik), usunąć zewnętrzne listki o ile to konieczne, przekroić na połówki.Na odpowiedniej wielkości blachę, wrzucić
brukselka, polać
oliwą, posolić popieprzyć. Wymieszać, ułożyć
brukselki przecięciem do dołu. Piec, aż zmiękną i zrobią się lekko złote, przez 25 do 30 minut. w tym czasie można raz
brukselki przewrócić.W międzyczasie obsmażyć
boczek na patelni na średnim ogniu, aż stanie się lekko chrupki - 6 do 8 minut. Przenieść na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz. Na patelni zostawić 1 - 2 łyżki wytopionego tłuszczu.Na patelnię dodać
cebulę i smażyć na średnim ogniu do miękkości -5 do 6 minut. Dodać
brukselkę,
rodzynki, i
boczek - wymieszać. Podawać ciepłe. Smacznego!



