Wykonanie
Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki. A tutaj połączenie znakomite czyli moje lubione panini (domowy wypiek)
sery i piekarnik. Najlepsze, lekko jeszcze ciepłe. Może ilość
sera i
majonezu nie jest najbardziej dietetyczna, ale co tam ! Czasem trzeba sobie dogodzić!inspiracją był przepis z tej strony

składniki (na ok 12 kawałków)125 g
sera mozzarella porozrywanego na małe kawałki100 g startego
ostrego sera cheddar1/4 do 1/3 szklanki posiekanej, zielonej
cebuli3 - 4 czubate łyżeczki
majonezu1 łyżka kwaśnej
śmietany (opcjonalnie)2 ząbki
czosnku, posiekanegook 20 g
masła lekko stopionego2
bułki panini (moje ok 15cm x 5cm ) lub inne
pieczywo np ciabata,
bagietkaprzygotowanie W dużej misce wymieszać razem
sery i zieloną
cebulę. Wymieszać z
majonezem i
śmietaną. W oddzielnej małej misce wymieszaj
masło i
czosnek, aż masa będzie gładka. Wymieszać z masą
serową.Rozgrzać grill w piekarniku.
Bułki przekroić poziomo na pół. Położyć na blaszce skórą do dołu. Rozprowadzić na nich równomiernie masę
serową. Umieścić pod grillem aż
ser ładnie zbrązowieje, na około 3 do 5 minut.Wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut, aż trochę wystygną. Następnie każdy kawałek pokroić na 3 - 4 mniejsze kawałki . Podawać posypane
szczypiorkiem. Smacznego!




