Wykonanie
To bardzo dobra przekąski da gości. Tortille możemy przygotować nawet dzień wcześniej, a przed podaniem wystarczy je pokroić i ułożyć na półmisku. Użyłam tortilli domowych.
składniki2 tortille - gotowe lub domowe- np z tego przepisu1
papryczka jalapeno2 łyżki
serka np. Almette
jogurtowego1 łyżka
jogurtu naturalnegosól1/4 łyżeczki
płatków chili1/2
awokado4 plastry
szynki wędzonej4
suszone pomidoryprzygotowanie
serek Almette wymieszać z
jogurtem,
Papryczkę jalapeno pozbawić pestek, drobno pokroić i dodać do
sera.
Awokado pokroić w kostkę i połączyć z masą
serową. Posolić do smakuTortillę lekko podgrzać, najlepiej w kuchence mikrofalowej, aby dawała się łatwo zwijać.
Pomidory pokroić w paski Na każdym placku rozsmarować masę
serową, posypać
płatkami chili, w 1/3 placka ułożyć po 2 plastry
szynki i a na niej kawałki
pomidorów.
Szynkę i
pomidory układać na całej szerokości placków. Zawinąć w rulon, dosyć ścisły. Zwiniętą tortille owinąć folią spożywczą i wstawić na co najmniej godzinę do lodówki. Przed podaniem wyjąć z lodówki, odwinąć i ostry noże pokroić na plastry grubości 1,5 - 2 cm. Smacznego!