ßßß Cookit - przepis na Ser jogurtowy

Ser jogurtowy

nazwa

Wykonanie

Grudzień nas już powoli zastał, a my wciąż w temacie serów. Za nami, kilka dni temu, normandzki ser neufchatel, przed nami jeszcze ze dwa przepisy serowe. Ufamy, że przydadzą się wam, bo domowe sery to, za przeproszeniem, niebo w gębie. W sklepie tego nie kupicie. A jeśli nawet kupicie to za ciężkie pieniądze. Tym razem mamy więc dla was ser jogurtowy. Banalnie prosty w zrobieniu i, jak sama nazwa mówi, robimy go nie bezpośrednio z mleka tylko z jogurtu właśnie. Od biedy można nawet zrobić ze sklepowego jogurtu, ale my proponujemy zrobić jogurt samemu, to nic trudnego. A jak zrobić jogurt możecie zobaczyć TUTAJ i TUTAJ .
Ten ser charakteryzuje się lekko kwaśnawym smakiem (charakterystycznym dla jogurtu) i dobrze komponuje z wszelakimi ziołami. Chociaż my zrobiliśmy go w wersji "czystej", bez dodatków.
Do wykonania sera jogurtowego potrzebujemy:
1 litr naturalnego jogurtu
1 łyżeczka soli
zioła (według uznania)
Jogurt, którego używamy powinien być w temperaturze pokojowej. Wlewamy go na durszlak wyłożony muślinem. My używamy 2 tetrowych chust serowarskich. Zawiązujemy rogi i wieszamy pakunek do odsączenia na 12-24 godziny lub do uzyskania żądanej konsystencji. Musimy jednak odsączyć płyn, który może później powodować rozwarstwianie się i podciek sera.
Ser wyjmujemy z muślinu i łączymy z solą. Możemy również dodać ulubione zioła i używać sera np. jako pastę kanapkową.
My zrobiliśmy z niego labneh bil zayit, czyli marynowane w oliwie kulki serowe z przyprawami. To arabska przekąska. Ale o tym za kilka dni. Może za tydzień, może za dwa... Bądźcie więc czujni, nie przegapcie tego, bo kulki naprawdę wyszły pyszne.
Wydajność: 250-400 g
Przechowywanie: w lodówce, pod przykryciem do 2 tygodni.
Smacznego!
Źródło:http://www.chleby.info/2015/12/ser-jogurtowy.html