ßßß Cookit - przepis na Domowy ser z jogurtu

Domowy ser z jogurtu

nazwa

Wykonanie

Domowy serek z jogurtu to Labneh i pochodzi z krajów arabskich. Do jego przygotowania nie potrzeba wielu składników, wystarczy domowy jogurt a jeżeli nie posiadamy takiego to jogurt typu greckiego będzie idealny.
Serek uzyskuje się poprzez odsączenie serwatki. Jego przygotowanie jest bardzo proste ale trzeba uzbroić się w cierpliwość ponieważ odsączenia trwa w zależności jakiej konsystencji chcemy uzyskać ser od kilku godzin do kilku dni. Taki serek bardzo dobrze smakuje sam jak i z dodatkami: z ziołami czy przyprawami, można go także wykorzystać do zrobienia sernika lub naleśników.
Składniki:
800 g jogurtu greckiego lub bałkańskiego ( 2 opakowania)
1 łyżeczka soli
sito oraz gaza lub tetrowa ściereczka
Przygotowanie:
Sito wypełnione gazą lub tetrową ściereczką ułożyć na misce. Dodać jogurt wymieszany z łyżeczką soli. Brzegi gazy ściągamy do środka i skręcamy, można położyć na górę coś ciężkiego aby serwatka szybciej ściekała. Odstawiamy na około 12 godzin w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie utworzy nam się serek o konsystencji serka homogenizowanego. Jeżeli chcemy uzyskać twaróg taki do naleśników czy sernika to zostawiamy jeszcze nasz jogurt do odsączenia na kolejne 24 godziny. A jeżeli chcemy uzyskać gęsty ser to należy zostawić go na 5 dni, będzie wtedy kwaskowaty.
Domowy serek z jogurtu można przechowywać przez kilka dni w lodówce ale najczęściej znika błyskawicznie.
Źródło:http://ekopowidla.blogspot.com/2015/03/domowy-ser-z-jogurtu.html