Wykonanie
Domowy
serek z
jogurtu to Labneh i pochodzi z
krajów arabskich. Do jego przygotowania nie potrzeba wielu składników, wystarczy domowy
jogurt a jeżeli nie posiadamy takiego to
jogurt typu greckiego będzie idealny.
Serek uzyskuje się poprzez odsączenie
serwatki. Jego przygotowanie jest bardzo proste ale trzeba uzbroić się w cierpliwość ponieważ odsączenia trwa w zależności jakiej konsystencji chcemy uzyskać
ser od kilku godzin do kilku dni. Taki
serek bardzo dobrze smakuje sam jak i z dodatkami: z
ziołami czy
przyprawami, można go także wykorzystać do zrobienia sernika lub naleśników.
Składniki:800 g
jogurtu greckiego lub bałkańskiego ( 2 opakowania)1 łyżeczka
solisito oraz gaza lub tetrowa ściereczkaPrzygotowanie:Sito wypełnione gazą lub tetrową ściereczką ułożyć na misce. Dodać
jogurt wymieszany z łyżeczką
soli. Brzegi gazy ściągamy do środka i skręcamy, można położyć na górę coś ciężkiego aby
serwatka szybciej ściekała. Odstawiamy na około 12 godzin w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie utworzy nam się
serek o konsystencji
serka homogenizowanego. Jeżeli chcemy uzyskać
twaróg taki do naleśników czy sernika to zostawiamy jeszcze nasz
jogurt do odsączenia na kolejne 24 godziny. A jeżeli chcemy uzyskać gęsty
ser to należy zostawić go na 5 dni, będzie wtedy kwaskowaty.Domowy
serek z
jogurtu można przechowywać przez kilka dni w lodówce ale najczęściej znika błyskawicznie.