ßßß
Składniki:800 g jogurtu greckiego lub bałkańskiego ( 2 opakowania)1 łyżeczka solisito oraz gaza lub tetrowa ściereczkaPrzygotowanie:Sito wypełnione gazą lub tetrową ściereczką ułożyć na misce. Dodać jogurt wymieszany z łyżeczką soli. Brzegi gazy ściągamy do środka i skręcamy, można położyć na górę coś ciężkiego aby serwatka szybciej ściekała. Odstawiamy na około 12 godzin w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie utworzy nam się serek o konsystencji serka homogenizowanego. Jeżeli chcemy uzyskać twaróg taki do naleśników czy sernika to zostawiamy jeszcze nasz jogurt do odsączenia na kolejne 24 godziny. A jeżeli chcemy uzyskać gęsty ser to należy zostawić go na 5 dni, będzie wtedy kwaskowaty.Domowy serek z jogurtu można przechowywać przez kilka dni w lodówce ale najczęściej znika błyskawicznie.