Wykonanie
Błyskawiczny do zrobienia chłodnik. Jeden z moich ulubionych. Robi się szybko, ma piękny kolor, jest tylko jeden warunek - trzeba
mieć sok z kiszonych
buraków. A ponieważ ukiszenie
buraczków to żaden kłopot, zachęcam - kiście!!!
Buraczki są pyszne, a chłodnik z dodatkiem soku rewelacyjny.

składniki ( 4 porcje)400 g
jogurtu greckiego400 g
kefiruparę łyżek
śmietany (opcjonalnie)szklanka soku z kiszonych
buraków (np z tego przepisu)10
rzodkiewek3 nieduże
ogórkipęczek
koperkupęczek
szczypiorkuparę kiszonych
buraczków, jeżeli nie mamy - 2 - 3 małosolne
ogórkiprzygotowanie
Ogórki obrać , pokroić w drobną kostkę,
rzodkiewki i
buraczki (lub
ogórki małosolne) pokroić w kostkę lub paski, posiekać
koperek i
szczypiorek.W odpowiednim naczyniu (będziemy w nim podawać chłodnik) wymieszać
kefir,
jogurt, ewentualnie trochę
śmietany. Dodać sok z kiszonych
buraczków, wymieszać. Dodać do zupy pozostałe składniki. Wymieszać, w razie potrzeby dodać więcej soku i przyprawić
solą. Przed podaniem mocno schłodzić w lodówce. Po wyjęciu z lodówki, sprawdzić czy chłodnik nie wymaga doprawienia. Podawać przybrane
koperkiem,i
szczypiorkiem. Smacznego!


