ßßß Cookit - przepis na Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

nazwa

Wykonanie

Jeden z moich ulubionych szybkich obiadków. Powinno się go przygotowywać z botwinki, ale ja nie bardzo za nią przepadam i używam samych buraczków. Kolor wyszedł mi trochę blady, bo nie odstawiałam go do lodówki i nie zabarwił się tak mocno od buraków. Polecam w gorące dni, w chłodniejsze nie smakuje już tak dobrze.
Składniki 3 porcje:
3 duże kubki kefiru lub chłodnika Sokólskiego/zsiadłego mleka/jogurtu naturalnego
3 ogórki, takie krótkie z ogródka
3 rzodkiewki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
2 buraki
sól
Kefir umieścić w garnku, dodać zioła, wymieszać. Ogórki i rzodkiewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach i wymieszać z kefirem. Buraki pokroić w drobną kosteczkę, gotować aż zmiękną, ale nie mogą się rozgotować. Odcedzić (nie wylewać wywaru) i ostudzić. Przełożyć do kefiru, dobrze wymieszać. Chłodnik rozrzedzić niewielką ilością zimnego wywaru z buraków, doprawić solą. Wstawić do lodówki na kilka godzin, by smaki się połączyły. Przed podaniem jeszcze raz dobrze wymieszać. Chłodnik można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Ewka
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2013/09/chodnik-litewski.html