Wykonanie
Młody zielony groszek w łupinkach to rzadkość na łódzkim rynku. Jeżeli się pojawia to, na ogół, jest to
groszek importowany z dalekich
krajów i na ogół kosmiczną ma cenę . Tym razem udało nam się
groszek kupić w Lidlu, też przyjechał z daleka, ale cena była jakby ciut bardziej zachęcająca. A że
groszek jest sam w sobie pyszny, proponuję zrobić go najłatwiejszą metodą.

składniki (2 małe porcje)250 g
groszku cukrowegooliwa z oliweksólświeżo zmielony
pieprzpapryka w płatkach - opcjonalnieprzygotowanie
Groszek myć i osuszyć. Obciąć końcówki, oderwać łyko. Na patelni rozgrzać
oliwę, dodać
groszek,
sól,
pieprz, smażyć mieszając od czasu do czasu, przez ok 4 - 5 minut, aż
groszek lekko zmięknie ale nadal będzie chrupiący.Podawać natychmiast, posypany
solą morską i
płatkami papryki. Smacznego!


