Wykonanie
Zupa z białych
szparagów jest moim zdaniem znacznie bardziej aromatyczna i wyrazista niż zupa ze
szparagów zielonych. Nie jest może tak ładna, właściwie ładną nazwać jej wcale nie można, ale jest bardzo smaczna. Robię ją od lat, czasem podaję z małymi grzankami, czasem tylko posypaną
pietruszką. Niektórzy, dla wzmocnienia smaku najpierw gotują
wywar na odciętych końcówkach i obranej skórce. Kiedyś też tak robiłam, ale ponieważ zdarzało się, że
wywar był gorzkawy, przestałam. Jeżeli chodzi o goryczkę samych
szparagów, to w komentarzach na FB Danusia poradziła, aby po obraniu ze skórki
szparagi wrzucić do zimnej
wody, zagotować, odlać i powtórnie zalać gorącą
wodą. W ten sposób przygotowqne
szparagi nie powinny być gorzkie. Być może ten sposób sprawdza się w przypadku skórek. Tak czy inaczej,
szparagi gotujcie, bo sezon na nie krótki.

składniki2 pęczki (po 500 g każdy) białych
szparagów1
cebula1200 ml
bulionukilka łyżek białego,
wytrawnego wina (opcjonalnie)
śmietanka do doprawienia - użyłam 22%, może być 30%łyżka
masłasólpieprzpietruszka do podaniaprzygotowanie
Szparagi umyć, uciąć zdrewniałe końcówki i obrać ( patrz tutaj). Główki odciąć i odłożyć na bok, resztę pokroić na mniejsze kawałki.W garnku z grubym dnem podsmażyć na
maśle cebulę aż będzie miękka. Dodać kawałki
szparagów (bez główek) i dusić przez 5 minut. Dodać
bulion i gotować na małym ogniu , pod przykryciem, przez około 30 minut, aż
szparagi będą bardzo miękkie.Przetrzeć zupę na puree przy pomocy blendera.Ponownie doprowadzić do wrzenia i dodać odłożone główki
szparagowe. Gotować ok 5 minut, lub do czasu, aż widelec łatwo wbija się w główkę . Zmniejszyć ogień i dodać
śmietanę. Wyłączyć gaz i nie gotować już zupy.Doprawić do smaku
solą i świeżo zmielonym
pieprzem. Można też dodać kilka łyżek
białego wina. Udekorować
natką pietruszki. Smacznego!
