Wykonanie
Błyskawiczna do zrobienia pasta z
awokado. Bardzo smaczna, mimo tak skromnej ilości składników. To właściwie taki przepis baza. Dodając
oliwę,
chili lub inne składniki, otrzymamy różne smaczne odmiany guacamole. Świetna pasta na majowe, ciepłe wieczory ogrodowe. Oby tylko przyszły!
Awokado musi być w pełni dojrzałe, skórka musi się delikatnie uginać pod palcami i swobodnie odchodzić od
owocu. Niestety w sprzedaży często są
owoce twarde. Musimy poczekać by
awokado dojrzało. Odkładamy
awokado w ciepłe miejsce i czekamy, aż dojrzeje, lub, aby proces przyspieszyć, pakujemy
owoc w gazetę lub, jeszcze lepiej, do papierowej torby razem z
bananami, czy
jabłkami i po dwóch dniach wyjmujemy gotowy do jedzenia okaz.
Jabłka,
banany, a także
morele,
brzoskwinie i
pomidory emitują etylen - hormon roślinny przyspieszający dojrzewanie.Przepis oryginalny tutaj

składniki2 dojrzałe
awokadocytryna do skropienia2 łyżki drobno posiekanej białej
cebuli3 łyżki grubo posiekanej
kolendry1
limonka - sok wyciśniętygruba
sól morskaprzygotowaniePrzekroić każde
awokado na pół, usunąć pestki wyjąć miąższ. Włożyć
awokado do miski, skropić
cytryną, rozgnieść widelcem - nie powinno być całkiem gładkie. Wymieszać z posiekaną
cebulą i
kolendrą. Przeciąć
limonkę na pół i wycisnąć sok do smaku. Doprawić guacamole do smaku
solą. Smacznego!Uwagi: Anonimowy Gość, słusznie zwrócił mi uwagę na małą ilość informacji na temat
awokado. Uzupełniam.


