ßßß Cookit - przepis na Guacamole - przepis baza

Guacamole - przepis baza

nazwa

Wykonanie

Błyskawiczna do zrobienia pasta z awokado. Bardzo smaczna, mimo tak skromnej ilości składników. To właściwie taki przepis baza. Dodając oliwę, chili lub inne składniki, otrzymamy różne smaczne odmiany guacamole. Świetna pasta na majowe, ciepłe wieczory ogrodowe. Oby tylko przyszły!
Awokado musi być w pełni dojrzałe, skórka musi się delikatnie uginać pod palcami i swobodnie odchodzić od owocu. Niestety w sprzedaży często są owoce twarde. Musimy poczekać by awokado dojrzało. Odkładamy awokado w ciepłe miejsce i czekamy, aż dojrzeje, lub, aby proces przyspieszyć, pakujemy owoc w gazetę lub, jeszcze lepiej, do papierowej torby razem z bananami, czy jabłkami i po dwóch dniach wyjmujemy gotowy do jedzenia okaz. Jabłka, banany, a także morele, brzoskwinie i pomidory emitują etylen - hormon roślinny przyspieszający dojrzewanie.
Przepis oryginalny tutaj
składniki
2 dojrzałe awokado
cytryna do skropienia
2 łyżki drobno posiekanej białej cebuli
3 łyżki grubo posiekanej kolendry
1 limonka - sok wyciśnięty
gruba sól morska
przygotowanie
Przekroić każde awokado na pół, usunąć pestki wyjąć miąższ. Włożyć awokado do miski, skropić cytryną, rozgnieść widelcem - nie powinno być całkiem gładkie. Wymieszać z posiekaną cebulą i kolendrą. Przeciąć limonkę na pół i wycisnąć sok do smaku. Doprawić guacamole do smaku solą. Smacznego!
Uwagi: Anonimowy Gość, słusznie zwrócił mi uwagę na małą ilość informacji na temat awokado. Uzupełniam.
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2014/05/guacamole-przepis-baza.html