Wykonanie
Jeżeli zdecydujemy się użyć gotowanych
buraczków ze sklepu, będzie to faktycznie danie w pięć minut.
Buraczki możemy też upiec wcześniej, przy okazji pieczenia czegoś w piekarniku. Kozi
serek buraczki i
jabłko to naprawdę zestawienie warte polecenia. Z podanej ilości składników wychodzi duża porcja, sądzę, że dla większej ilości osób niż podana w przepisie.Przepis z książki Gordona Ramsay'a "Dania w pięć minut"

składniki (4 porcje)500 g
buraków pieczonych lub opakowanie kupionych gotowanych1
jabłkotrochę
soku z cytryny100 g pokruszonego
koziego sera50 g prażonych
orzechów laskowych, grubo posiekanych
sos winegret2 łyżki
octu balsamicznego3 łyżki
oleju z
orzechów włoskich lub laskowych3 łyżki
oliwysól morska,
czarny pieprzprzygotowaniepołączyć i ubić składniki sosu, doprawić do smaku
solą i
pieprzempokroić
buraczki w półplasterki lub ćwiartki. podzielić na ćwiartki
jabłko, usunąć pestki, pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z
sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Rozłożyć
buraki i
jabłka na talerzach lub półmisku. Posypać
serem i
orzechami laskowymi. Skropić
winigretem i natychmiast podawać. Smacznego!

