ßßß Cookit - przepis na Zupa z jarmużem czyli Caldo verde

Zupa z jarmużem czyli Caldo verde

nazwa

Wykonanie

Pyszna portugalska zupa caldo verde - zielony bulion. Dobra na nasze zimowe chłody. Podobno najlepsza po odgrzaniu na drugi dzień. Nie udało mi się sprawdzić.
przepis ze strony Leites Culinaria
składniki
1/4 szklanki oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
280g hiszpańskiej chorizo lub portugalskiej Chouriço, pokrojone w plasterki
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
4 - 6 ząbków czosnku, pokrojone w plasterki; można dodać więcej
6 średniej wielkości ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
8 szklanek (2000 ml) zimnej wody lub bulionu drobiowego
500 g jarmużu
biały pieprz ( może być czarny)
sól
przygotowanie
Przygotować jarmuż. Z jarmużu, usunąć grube, łykowate nerwy. Umyć i wysuszyć liście, pokroić na bardzo cieniutkie paski.
Podgrzać oliwę w dużym garnku na średnim ogniu . Dodać plasterki Chouriço i smażyć , aż zrobią się lekko rumiane , 3 do 5 minut. Wyjąć kiełbasę z garnka i odłożyć na bok.
Do garnka włożyć cebulę, lekko ja posolić, zeszklić na małym ogniu, aż będzie całkiem miękka. Dorzucić czosnek i smażyć jeszcze przez 2 minuty.
Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, zalać bulionem , doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień i gotować 15 - 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Kiedy zupa nieco przestygnie dorzucić do niej część usmażonych plasterków kiełbasy ( zostawić po 2- 3 plasterki do dołożenia bezpośrednio na talerz) i całość dobrze zmiksować. Można też wcale kiełbasy nie miksować tylko dodać do gotowej zupy w plasterkach.
Do zmiksowanej zupy dodać pokrojony jarmuż, doprowadzić wszystko do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień 2 - 3 minuty. Doprawić solą o ile potrzeba (chorizo bywa słona) i pieprzem .
Caldo verde nakładać do talerzy, dodając pozostałe plasterki chorizo. Smacznego!
PRZEPIS DODAJĘ DO AKCJI ZIMOWE ZUPY
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2014/01/zupa-z-jarmuzem-czyli-caldo-verde.html