Wykonanie
Pyszna portugalska zupa caldo verde - zielony
bulion. Dobra na nasze zimowe chłody. Podobno najlepsza po odgrzaniu na drugi dzień. Nie udało mi się sprawdzić.przepis ze strony Leites Culinaria

składniki1/4 szklanki
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia280g hiszpańskiej chorizo lub portugalskiej Chouriço, pokrojone w plasterki1 duża
cebula, pokrojona w kostkę4 - 6 ząbków
czosnku, pokrojone w plasterki; można dodać więcej6 średniej wielkości
ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę8 szklanek (2000 ml) zimnej
wody lub
bulionu drobiowego500 g
jarmużubiały pieprz ( może być czarny)
sólprzygotowaniePrzygotować
jarmuż. Z
jarmużu, usunąć grube, łykowate nerwy. Umyć i wysuszyć liście, pokroić na bardzo cieniutkie paski.Podgrzać
oliwę w dużym garnku na średnim ogniu . Dodać plasterki Chouriço i smażyć , aż zrobią się lekko rumiane , 3 do 5 minut. Wyjąć
kiełbasę z garnka i odłożyć na bok.Do garnka włożyć
cebulę, lekko ja posolić, zeszklić na małym ogniu, aż będzie całkiem miękka. Dorzucić
czosnek i smażyć jeszcze przez 2 minuty.Dodać pokrojone w kostkę
ziemniaki, zalać
bulionem , doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień i gotować 15 - 20 minut, aż
ziemniaki będą miękkie.Kiedy zupa nieco przestygnie dorzucić do niej część usmażonych plasterków
kiełbasy ( zostawić po 2- 3 plasterki do dołożenia bezpośrednio na talerz) i całość dobrze zmiksować. Można też wcale
kiełbasy nie miksować tylko dodać do gotowej zupy w plasterkach.Do zmiksowanej zupy dodać pokrojony
jarmuż, doprowadzić wszystko do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień 2 - 3 minuty. Doprawić
solą o ile potrzeba (chorizo bywa słona) i
pieprzem .Caldo verde nakładać do talerzy, dodając pozostałe plasterki chorizo. Smacznego!



PRZEPIS DODAJĘ DO AKCJI ZIMOWE ZUPY