Wykonanie
Zupa którą robię od lat, nie potrafię już powiedzieć gdzie znalazłam przepis. Wyjątkowo smaczna ,a przy tym szybka do zrobienia. Piękny kolor zawdzięcza moja zupa temu, domowemu bulionowi.

składniki1l
bulionu drobiowego (może być z kostki)ok 300 ml białego ,
wytrawnego winagałka muszkatołowa2
żółtka1/3 szklanki
śmietanysólpieprzbułka na grzanki , najlepiej czerstwadowolne
zioła do podania -
szczypiorek,
kolendraprzygotowanie
Bulion zagrzać, dodać
wino i
gałkę muszkatołową. Zagotować, zmniejszyć ogień. W kubeczku wymieszać
śmietanę z
żółtkami. Do
śmietany i
żółtek dolać parę łyżek gorąej zupy, zamieszać , i dopiero tak zahartowaną mieszankę wlać do garnka z zupą. Lekko podgrzewać , ale już nie zagotowywać. Doprawić
solą i
pieprzem do smaku.
Bułkę pokroić w kostkę, ładnie przyrumienić na patelni na
oliwie zmieszanej z
masłem. Smacznego!