Wykonanie
Na tzw Jarmarku Staropolskim zobaczyłam czerwoną ,
kiszoną kapustę. Niewiele myśląc kupiłam 0.5 kg. Mojej, domowo ukiszonej , były w tym roku tylko symboliczne 2 słoiki i już dawno zapomniałam ,że je zrobiłam - zjedzone.
Kapusta okazała się smaczna , ale jeszcze dosyć delikatna. Przerobiona została więc na surówkę , z dosyć dużą ilością zielonych, podkręcających smak , składników! Przepysznym dodatkiem okazał się ekologiczny czyli "prosto od chłopa"
olej rzepakowy , moje odkrycie, które zawdzięczam Basi P.- nigdy wcześniej nie używałam, ale już jestem nałogowcem!
składnikiok 400 g
kapusty czerwonej kiszonej1 nieduża
cebula lub 1 spora
dymkapęczek
koperkupęczek
szczypioru lub
szczypiorku3 - 4 łyżki
oleju rzepakowegołyżka
ziaren słonecznikałyżka pestek dyni
sólpieprzprzygotowanie
Zioła i
cebulę posiekać. W misce wymieszać
kapustę z
ziołami,
cebulą, ziarnami, dolać
olej,
sól i
pieprz do smaku. Smacznego!