Wykonanie
            Bardzo smaczna rolada z masą 
migdałową i wykorzystaniem mojego ulubionego ciasta krucho - 
drożdżowego. Masę można zrobić 
migdałową lub podobnie- 
orzechową . Tym razem opierałam się na przepisie na masę ze strony Moje Wypieki

składnikimasa (na 1 
struclę )300 g zmielonych 
migdałów,150 g ciemnego 
brązowego cukru120 g 
śmietany kremówki 36% lub 30%3 łyżki 
rumu1 łyżeczka 
cynamonu1 
białko1/4 ciasta z tego przepisuprzygotowanieWszystkie składniki farszu dobrze wymieszać drewnianą łyżką , lekko rozcierając lub w malakserze. 
Białko ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą 
migdałową.Gotowe ciasto rozwałkować cienko w kształcie prostokąta na lekko omączonej stolnicy.Pokryć równomiernie farszem 
migdałowym (pozostawić wolny margines szerokości ok 2 cm), zwinąć, ostrożnie przenieść do podłużnej formy wysmarowanej 
masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do rośnięcia na ok godzinę . Aby uniknąć spękania makowca, można go ponakłuwać drewnianą wykałaczką. Piec w średnio nagrzanym ( 190 st C) piekarniku 45 min. Smacznego!



