Wykonanie
Bardzo lubię makowiec z tym
ciastem. Ciasto robi się szybko , jest cienkie, a farszu czyli tego co najlepsze - dużo. Przepis z książki 'W staropolskiej kuchni i przy polskim
stole" autorzy
Maria Lemnis i Henryk Vitry, wydanie z 1983 r. Z tej ilości ciasta robię zwykle 4 makowce.
Lukier z przepisu na stronie Moje Wypieki
składniki (4 makowce)400 g
mąki pszennej150 g
masła50 g świeżych
drożdży3 łyżki lekko kwaśnej
śmietany1/2
laski wanilii lub skórka otarta z 1/2
cytryny2 czubate łyżki
cukru pudru2 cale
jaja + 1 lub 2
żółtka1/3 łyżeczki
solilukier ( na 4 makowce)2
białko2 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z
waniliifarsz makowy z tego przepisuprzygotowanie na stolnicy posiekać nożem, aby dobrze się złączyły
mąkę,
masło,
drożdże wymieszane dokładnie w
trzech łyżkach
śmietany, ziarenka
wanilii,
cukier puder,
jaja,
żółtka i
sól. Posiekane ciasto zagnieść rękami, powinno być niezbyt ścisłe i lśniące . Gotowe podzielić na 4 częsci. Każdą rozwałkować cienko w kształcie prostokąta na lekko omączonej stolnicy.Pokryć równomiernie farszem makowym (pozostawić wolny margines szerokości ok 2 cm), zwinąć, ostrożnie przenieść do podłużnej formy wysmarowanej
masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do rośnięcia na ok godzinę . Aby uniknąć spękania makowca, można go ponakłuwać drewnianą wykałaczką. Piec w średnio nagrzanym ( 190 st C) piekarniku 45 min.
lukierBiałka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać
cukier puder, cały czas ubijając. Na sam koniec ubijania dodać ekstrakt z
wanilii.Smacznego!