Wykonanie
Zupa cebulowa na podstawie przepisu z książki Carole Clements "Z kuchennej półeczki Zupy" Bardzo smaczna i sycąca.

składniki: (na 6 osób)1 łyżka
masła +
masło do grzanek2 łyżki
oliwy z oliwek1 kg
cebuli5 dużych ząbków
czosnku2 łyżki
mąki200 ml białego,
wytrawnego wina3 łyżki
koniaku (opcjonalnie)1,5 l
bulionu6 kromek
bagietkiok 200g
sera gruyere lub chedar'a
sos Worcestershiresól,
pieprzprzygotowanieW garnku z grubym dnem rozpuścić
masło i
oliwę Cebul e pokroić w cienkie
krązki, dodać do garnka i dusić na średnim ogniu około 12 minut Następnie dodać pokrojony w plasterki
czosnek, doprawić
solą i
pieprzem. Zmniejszyć ogień i powoli podsmażać
cebulę , bez przykrycia przez 40 - 50 minut.
Cebula powinna pomału nabrać brązowej barwy.
Cebulę w miarę upływu czasu mieszamy coraz częściej, pamiętać należy o dokładnym mieszaniu przy dnie garnka, żeby
cebula się nie przypaliła. Kiedy
cebula jest gotowa , posypać ją
mąką i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Wlać
wino, zagotować . Mieszając dolać
bulion i jeszcze raz całość zagotować. Zmniejszyć ogień , dolać
koniak ( niekoniecznie) i gotować na małym ogniu 45 minut. Gotowałam pod przykryciem. Doprawić
solą i
pieprzem. Kromki
bagietki przysmażyć na
maśle, na patelni. Posypać
startym serem i wstawić pod grill w piekarniku do czasu aż
ser się rozpuści. Zupę nalać do miseczek, do każdej włożyć po 1 kromce
bagietki z roztopionym
serem, polać kilkoma kroplami
sosu Worcestershire (niekoniecznie) i podawać. Można też zupę rozlać do misek, położyć grzanki, posypać
serem i w całości zapiec w piekarniku . Smacznego!


