Wykonanie
Sałatka z
buraków , przepis pochodzi z książki " Ottolenghi : The Cookbook" Yotam Ottolenghi ,Sami Tamimi, a znalazłam go tutaj Składniki musiałam nieco pozmieniać, robiłam z połowy porcji, wyszła świetna!

składniki:1 kg
buraków ( najlepiej podobnej wielkości)(w oryginale były dwie odmiany , czerwone i
zółte, nigdy takich nie spotkałam)80g
nasiona słonecznika90 ml
syropu klonowego4 łyżki
octu sherry4 łyżki
oliwy z oliwek2 ząbki
czosnku , rozgniecione20g listków
trybuli (nie miałam, zastąpiłam
piertuszką)60g listków młodego
szpinaku lub
rukoligruba
sól morska i
czarny pieprzprzygotowanie:podgrzać piekarnik do 200 º C. Umyć
buraki i zawinąć je w folię . Piec do miękkości , może to zająć od 40 minut do 1,5 godz - zależy od wielkości
buraczków. Sprawdzać wykałaczką , w upieczone wejdzie bez trudu. Jeżeli
buraczki są różnej wielkości, wyjmować je z pieca stopniowo.
Nasiona słonecznika podprażyć na gorącej patelni lub w piekarniku, uważać żeby nie przypalić.Kiedy
buraczki przestygną obrać je ze skórki ( najlepiej w rękawiczkach) i pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać
ocet z
oliwą,
solą,
pieprzem,
czosnkiem,
syropem klonowym. Do miski nałożyć listki
szpinaku, pokrojone
buraczki, posypać
ziarnami słonecznika,
pietruszką , polać sosem , wymieszać. W razie potrzeby dosolić.
