ßßß
Soczewica jest chyba w czołówce wegetariańskich przepisów. Może też dlatego wyobrażałam sobie, że może nie być "najsmaczniejsza"...a tu całkiem miłe zaskoczenie. Pierwsze skojarzenie: toż to smakuje jak bób :) A bób uwielbiam .... więc nie muszę chyba już nic dodawać.A co do papryk piquillo to jest to łagodna odmiana chilli rodem z Hiszpanii. Są to malutkie papryki, najczęściej pieczone i sprzedawane w puszkach lub słoikach i stanowią częsty składnik kuchni hiszpańskiej.Składniki (4 porcje):1 1/2 szklanki soczewicy2 ząbki czosnku2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki octu sherry3 kopiate łyżki pietruszkisól, pieprzSoczewicę zalać wodą, wody ma być trochę więcej niż soczewicy. Posolić, dodać listek laurowy i zagotować - gotować na małym ogniu ok. 20 minut.Soczewicę odłożyć i ostudzić w płynie w którym się gotowała.W międzyczasie można przygotować sos vinaigrette: wlać na patelnię 2 łyżki oliwy i pokrojony w plasterki czosnek i lekko go zrumienić. Przelać wszystko do miseczki, dodać ocet sherry, szczyptę soli i pokrojone w paseczki papryki - wymieszać wszystko razem i odstawić.Teraz możemy przecedzić soczewicę i przełożyć do miski. Dodać papryki wraz sosem, posiekaną pietruszkę .... i GOTOWE !Danie należy podawać w temperaturze pokojowej - może to być osobne lunchowe danie podane na liściu sałaty zielonej z grzanką lub jako dodatek obiadowy do np.grillowanego kurczaka.