Wykonanie
Soczewica jest chyba w czołówce wegetariańskich przepisów. Może też dlatego wyobrażałam sobie, że może nie być "najsmaczniejsza"...a tu całkiem miłe zaskoczenie. Pierwsze skojarzenie: toż to smakuje jak
bób :) A
bób uwielbiam .... więc nie muszę chyba już nic dodawać.A co do
papryk piquillo to jest to łagodna odmiana
chilli rodem z Hiszpanii. Są to malutkie
papryki, najczęściej pieczone i sprzedawane w puszkach lub słoikach i stanowią częsty składnik kuchni hiszpańskiej.Składniki (4 porcje):1 1/2 szklanki
soczewicy2 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
octu sherry3 kopiate łyżki
pietruszkisól,
pieprzSoczewicę zalać
wodą,
wody ma być trochę więcej niż
soczewicy. Posolić, dodać
listek laurowy i zagotować - gotować na małym ogniu ok. 20 minut.
Soczewicę odłożyć i ostudzić w płynie w którym się gotowała.W międzyczasie można przygotować sos vinaigrette: wlać na patelnię 2 łyżki
oliwy i pokrojony w plasterki
czosnek i lekko go zrumienić. Przelać wszystko do miseczki, dodać
ocet sherry, szczyptę
soli i pokrojone w paseczki
papryki - wymieszać wszystko razem i odstawić.Teraz możemy przecedzić
soczewicę i przełożyć do miski. Dodać
papryki wraz sosem, posiekaną
pietruszkę .... i GOTOWE !Danie należy podawać w temperaturze pokojowej - może to być osobne lunchowe danie podane na liściu
sałaty zielonej z grzanką lub jako dodatek obiadowy do np.grillowanego
kurczaka.