Wykonanie
Zrobiłam na podstawie tego przepisu. Czyli po raz kolejny - niezawodny Jamie

składniki2
żółtka ze świeżych jaj dobrego gatunku1 łyżeczka
musztardy Dijon500 ml
oleju (użyłam
słonecznikowy, ale można mieszać też różne
oliwy)1-2 łyżki
białego octu winnegosok z ½
cytryny (do smaku)
sól morskaprzygotowanie:Ubić
żółtka w misce, dodać
musztardę i wymieszać. powoli , Stopniowo dodawać 1/2 porcji
oleju - dolewać bardzo powoli, ciągle ubijając przez około 3 do 5 minut, aż całość zgęstnieje. Po dodaniu połowy
oleju, dolać 1 łyżka
octu. Nadal stopniowo dodawać pozostały
olej, ciągle ubijając. Doprawić szczyptą
soli,
sokiem z cytryny i resztą
octu.
Sok z cytryny i
ocet wlewać stopniowo, próbując co chwilę , aby
majonez nie stał się zbyt kwaśny. Według J.O można przechowywać w sterylnym słoiku w lodówce przez okres do jednego tygodnia.Robiłam z połowy porcji, do ubijania używałam blendera z odpowiednią końcówką , wszystko zajęło góra 10 min. a było dobre Polecam!