Wykonanie
Bardzo rzadko mi się zdarza dodawać do potraw
majonez, dosłownie raz na pół roku, chyba stosuję. Jednakże jeśli już sięgam po
majonez, to dodaję go do sałatki max 2-3 łyżki. No i najważniejsze, polecam robić taki
majonez samemu :) oto przepis:
PRZEPIS:Składniki:
olej, ja użyłam
ryżowego, polecam również
oliwę z oliwek1
żółtko1 łyżeczka
musztardy1. Rozbijamy
jajko i oddzielamy
żółtko od
białka, używamy tylko
żółtka.
2. Dodajemy 1 łyżeczkę
musztardy3.
Żółtko dokładnie mieszamy z
musztardą, aż powstanie jednolita masa
4. Następnie dodajemy powoli
olej ciągle mieszając do uzyskana jednolitej masy. Najlepiej dodawać trochę, dokładnie wymieszać i tak aż uzyskamy zadowalającą ilość
majonezu ;)Tak na prawdę z jednego
żółtka i jednej łyżki
musztardy możemy uzyskać 1 litr i więcej
majonezu. Tyle ile dodamy
oleju, tyle będziemy
mieli majonezu :)