Wykonanie
Zapomniałam o
majonezie przy okazji zakupów., a z pieczenia zostały mi 2
białka. Wtedy przypomniałam sobie wpis Eweliny . Okazało się, że potrzeba właśnie 2
białek. Musiałam spróbować. Nie miałam wprawdzie aż 250 ml
oliwy, ale wykorzystałam
olej smakowy. Tak oto powstał mój pierwszy domowy
majonez o smaku
bazyliowym. Następny zrobię na żółtkach z prawdziwą
oliwą.
Składniki:2
białka jaja1 łyżeczka
musztardy Dijon1/4 łyżeczki
soliodrobina świeżo mielonego
czarnego pieprzu250ml delikatnej
oliwy z oliwek (ja użyłam
oleju bazyliowego)1 łyżeczka
soku z cytrynyWykonanie:Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Białka,
sól,
sok z cytryny,
musztardę i
pieprz ubijamy na najniższych obrotach miksera (ja robiłam to ręcznie, ponieważ dla KA było za mało składników). Kiedy wszystkie składniki już się połączą dodajemy niewielkim strumieniem
oliwę. Cały czas ubijamy.
Oliwę dolewamy stopniowo, nie przerywając ubijania. Kiedy cała
oliwa (u mnie
olej) zostanie już dodana zwiększamy obrotny miksera (ja zamieniłam ubijanie ręczne, na ubijanie mikserem) i ubijamy, aż
majonez zgęstnieje. Przechowujemy w słoiczku w lodówce, nie dłużej niż przez 1 tydzień.