Wykonanie
Zastanawiałam się czy opublikować tego posta, podać ten przepis itd. I jak później się okazało zastanawiałam się zbyt długo, ponieważ została końcówka tej pyszności, ale jest! Pierwszy raz robiłam sama jakieś pesto, zawsze je kupowałam, zwyczajnie mi się nie chciało i bałam się, że coś nie wyjdzie, ale udało się. Na obiad wymieszałam pesto z
makaronem a na kolację posmarowałam sobie nim kanapki. Jest pyszne i koniecznie musicie to sprawdzić!Składniki:100g młodego
szpinaku1/2 szklanki listków świeżej
bazylii3 ząbki
czosnkułyżki
oliwy z oliwek1/3 szklanki świeżo wyciśniętego
soku z cytryny3/4 łyżeczki
soli1/2 łyżeczka
czarnego pieprzuPrzygotowanie:W mikserze utrzeć
szpinak,
bazylię i
czosnek. Nadal miksując stopniowo dodawać
sok z cytryny,
oliwę z oliwek, a następnie dodać
sól i
pieprz. Ucierać jeszcze chwilę na gładką masę.Podawać jak mówiłam wcześniej z wymieszanym
makaronem, kanapką bądź można dodać do jajecznicy lub posmarować nim
mięso, jest dużo pomysłów, ale to pewnie wiecie.Smacznego! :)