Wykonanie
Pin It
Wypatrzyłam ten przepis na cincinie . W chwilę mamy zrobiony własny
majonez, bez zbędnych dodatków ani konserwantów.
Majonez od razu robimy w słoiku, nie trzeba go
potem nigdzie przekładać i brudzić dodatkowych naczyń.Składniki (koniecznie dodawane w tej kolejności):1 całe
jajo prosto z lodówki230 g
oleju prosto z lodówki2 łyżko
soku z cytryny lub
białego octu winnego2 szczypty
soli (3-4 g)1/2 łyżeczki
musztardyWykonanie:Do zrobienia
majonezu będzie nam potrzebny blender żyrafa i słoik.Ważne ! Słoik, ja używam litrowego, nie może być za duży. Ważne jest, aby końcówka blendera weszła nam do słoika, ale dno słoika nie może być za szerokie.Wszystkie składniki umieszczamy w słoiku w takiej kolejności jak wyżej. Końcówkę blendera wkładamy do słoika, tak aby dotykała dna. Włączamy blender na maksimum na 4-6 sekund i nie poruszamy nim. W tym czasie zobaczymy, że składniki powoli uzyskują konsystencję
majonezu. Od tego momentu bardzo powili podnosimy końcówkę do góry. W naszym słoiku już pojawił się
majonez, i żeby ujednolicić jego konsystencje poruszamy jeszcze końcówką blendera w dól i w górę.Na koniec
majonez przyprawiamy wedle gustu, można dodać więcej
musztardy,
soli czy tez
pieprzu.
Majonez można przechowywać w lodówce 14 dni.