ßßß Cookit - przepis na Domowy majonez w ... słoiku

Domowy majonez w ... słoiku

nazwa

Wykonanie

Pin It
Wypatrzyłam ten przepis na cincinie . W chwilę mamy zrobiony własny majonez, bez zbędnych dodatków ani konserwantów. Majonez od razu robimy w słoiku, nie trzeba go potem nigdzie przekładać i brudzić dodatkowych naczyń.
Składniki (koniecznie dodawane w tej kolejności):
1 całe jajo prosto z lodówki
230 g oleju prosto z lodówki
2 łyżko soku z cytryny lub białego octu winnego
2 szczypty soli (3-4 g)
1/2 łyżeczki musztardy
Wykonanie:
Do zrobienia majonezu będzie nam potrzebny blender żyrafa i słoik.
Ważne ! Słoik, ja używam litrowego, nie może być za duży. Ważne jest, aby końcówka blendera weszła nam do słoika, ale dno słoika nie może być za szerokie.
Wszystkie składniki umieszczamy w słoiku w takiej kolejności jak wyżej. Końcówkę blendera wkładamy do słoika, tak aby dotykała dna. Włączamy blender na maksimum na 4-6 sekund i nie poruszamy nim. W tym czasie zobaczymy, że składniki powoli uzyskują konsystencję majonezu. Od tego momentu bardzo powili podnosimy końcówkę do góry. W naszym słoiku już pojawił się majonez, i żeby ujednolicić jego konsystencje poruszamy jeszcze końcówką blendera w dól i w górę.
Na koniec majonez przyprawiamy wedle gustu, można dodać więcej musztardy, soli czy tez pieprzu.
Majonez można przechowywać w lodówce 14 dni.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/04/domowy-majonez-w-soiku.html