Wykonanie
We wstępie postu chciałabym Wam dzisiaj zaprezentować najlepszą gofrownicę dostępną na rynku -
mowa o gofrownicach z firmy Dezal . Są one profesjonalne, używane w gastronomii, ale także idealnie sprawdzają się w domu. Wybrałam model 301 ze stali nierdzewnej z grubą kratką. Płyty nagrzewają się bardzo szybko do temp. 195 st. C. i dosłownie w ciągu 2-3 minuty po nalaniu ciasta gofry są gotowe. We wpisie prosty i dobry przepis na chrupiące gofry. Niedługo kolejne ciekawsze przepisy :).przepis na 12 sztuk
2 szklanki
mąki2 szklanki
mlekałyżeczka
proszku do pieczenia1/3 szklanki
oleju lub
oliwy3 łyżki
cukru pudru2
jajkaOddzielić
białka od
żółtek.
Mąkę zmiksować z
żółtkami,
mlekiem, proszkiem,
olejem (lub
oliwą) i
cukrem pudrem.
Białka ubić na sztywną pianę.Dodawać pianę do ciasta i zmiksować krótko na wolnych obrotach.Ciasto nalewać do gofrownicy - przed pierwszą partią warto delikatnie pędzelkiem silikonowym nasmarować kratki
olejem.Piec gofry przez 2-3 minuty na rumiano.
Jeśli szukacie idealnej gofrownicy to zajrzyjcie tutaj - klik . Wcześniej sama miałam serduszkową gofrownicę i ta jest zdecydowania warta swojej ceny.