ßßß Cookit - przepis na Eskalopki cielęce z szynką parmeńską i szałwią - Saltimbocca alla romana

Eskalopki cielęce z szynką parmeńską i szałwią - Saltimbocca alla romana

nazwa

Wykonanie

szybki i efektowny pomysł na cielęce sznycle. Inspiracją był przepis z Italia od kuchni
podawałam z podsmażonymi ziemniakami i sałatką z cukinii
składniki : dla 4 osób
8 cienkich sznycli cielęcych- po 2 na osobę
8 plasterków szynki parmeńskiej
8 liści szałwii
kieliszek białego wina
sól
oliwa + masło do smażenia
Przygotowanie
Sznycle można lekko rozbić tłuczkiem. Na każdym układać plaster szynki i duży liść szałwii. Spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, smażyć sznycle po parę minut z każdej strony zaczynając od strony z szałwią . Przyprawić pieprzem, ewentualnie nieco posolić Wlewamy wino i dusimy do czasu częściowego zredukowania płynu. Czas duszenia zależy od grubości mięsa. Gotowe sznycle podajemy polane masłem na którym się smażyły
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2013/10/eskalopki-cielece-z-szynka-parmenska-i.html