Wykonanie
Przez ostatni tydzień chodziła za mną chęć na zrobienie saltimbocca alla romana . Zainteresowana tematem, przejrzałam wiele stron kulinarnych dotyczących tradycyjnej włoskiej kuchni, wczytałam się w parę przepisów (włoskich!, oczywiście z pomocą internetowego tłumacza), obejrzałam nawet kilka filmików. Ten mały research
mogę podsumować w
trzech punktach:1) Saltimbocca oznacza "samo wskakuje do ust" (i rzeczywiście tak jest!).2) Istnieją wątpliwości, czy danie - zgodnie z nazwą - ma rodowód rzymski. Niektóre źródła podają, że oryginalnie wywodzi się ono z Brescii.3) Saltimbocca alla romana jest potrawą dającą się z łatwością przygotować w zaciszu własnej kuchni.Hipoteza z punktu nr 3 była czysto teoretyczna, ale teraz, po przygotowaniu i skonsumowaniu dania, podtrzymuję tę opinię. Danie robi się bardzo szybko -
mięso smaży się po dwie minuty z każdej strony. Tyle czasu wystarcza, gdyż kotlety są bardzo cienko rozbite. Zbyt długie smażenie sprawi, że
mięso będzie twarde i gumiaste, a
szynka parmeńska spalona.Składniki na 4 porcje4 kotlety cielęce4 plastry
szynki parmeńskiejświeże liście
szałwii (3 na każdy kawałek
mięsa i dodatkowo kilka na patelnię)2 łyżki
masła150 ml
białego winapieprzPrzygotowanieKotlety cielęce opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie cienko rozbić - do grubości 4-5 mm i popieprzyć z obu stron.Na każdym kawałku
mięsa ułożyć plaster
szynki parmeńskiej oraz 3-4 listki
szałwii. Wszystko spiąć razem wykałaczkami.Na średnim ogniu rozgrzać dużą patelnię. Roztopić
masło i dodać kilka listków
szałwii. Poruszając patelnią, rozprowadzić
masło po całej jej powierzchni.Ułożyć kotlety na rozgrzanym i lekko zbrązowiałym
maśle (stroną z
szynką i
szałwią do dołu). Smażyć ok. 2-3 minuty, a następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 2 minuty.Wlać na patelnię
wino, poruszać patelnią. Dusić razem 2 minuty, aż
wino częściowo odparuje. (W razie potrzeby
mięso można zdjąć z patelni i trzymać w cieple pod przykryciem, a sos osobno zredukować na patelni.)Podawać od razu, polane sosem z patelni.Do dania idealnie pasuje mieszanka
sałat (
radicchio,
roszponka,
sałata lodowa) skropiona
oliwą z oliwek extra vergine, crema di balsamico i
sokiem z cytryny.Smacznego!