Wykonanie


Powstały naprędce, zamiast szkolnych kanapek. Mogą być przekąską na imprezie, dodatkiem do kremowych zup czy kolacyjnym daniem. Pomysłów na francuskie rollsy jest tyle, ile blogów w
sieci. Mój dzisiaj składa się z:1 płat
ciasta francuskiego (kupuję w necie firmy A.Blikle, z prawdziwym
masłem)spora garść młodego
szpinaku8 plastrów
szynki dojrzewającej lub
salami z
zielonym pieprzem70 g
startego sera manchegopół łyżeczki wędzonej
papryki (kupuję w P&P)świeżo starta
gałka muszkatołowa1 łyżka stopionego
masła1 rozkłócone
jajko, do posmarowania

Ciasto rozmrozić na podsypanej
mąką stolnicy. Rozmrożone oprószyć
mąką i delikatnie rozwałkować. Posmarować stopionym
masłem, oprószyć
mąką i gałką. Na całym płacie rozłożyć umyte i wysuszone liście
szpinaku. Na dłuższym
boku cztery plastry
szynki, tak żeby na siebie zachodziły. Dalej połowę
startego sera, znowu plastry
szynki i kończymy
serem. Zwijamy roladę, zaczynając od dłuższego
boku. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Kroimy roladę na 12 kawałków i układamy na blasze. Smarujemy
jajkiem i pieczemy 25 minut. Lekko studzimy.