Wykonanie

Kosz piknikowy wypełniony warzywami. Sprawdza się, kiedy zawiedzie pogoda i nici z grilla. Sprawdzi się też lekka
sałatka makaronowa z
winegretem,
oliwkami i
tuńczykiem. Ten ostatni ma teraz swoją lepszą odsłonę w Lidlu. Piękny, biały okaz, zamknięty w słoiczku, o słusznej wadze, raptem za dziewiętnaście złotych.Ugotujcie krótki, ulubiony
makaron i jeszcze gorący wymieszajcie z sosem:1 ząbek
czosnkupół łyżeczki
soli1 łyżka
białego wina1 łyżka
octu winnego1 łyżka
natki1 łyżka
sosu musztardowego z
pomarańczami (kupuję w Lidlu)
oliwa extra verginedodatkowo:porcja
tuńczyka (może być też z puszki, w kawałkach)10 czarnych
oliwek10 zielonych
oliwek, nadziewanych
czosnkiemłyżka
kaparów4 szklanki suchego, krótkiego
makaronuCzosnek rozetrzeć z
solą, dodać pozostałe składniki, na końcu, stopniowo, wlewać
oliwę. Powinno wyjść 10-12 łyżek sosu. Wymieszać z pokrojonymi
oliwkami i
kaparami. Dodać gorący
makaron i 3/4 porcji
tuńczyka. Resztę ułożyć na
sałatce. Posypać
natką.Inspiracja stąd