Wykonanie

Składniki:4
jajka4 łyżeczki
cukru4 łyżeczki
mąki pszennejszczypta
soli1
jabłko1
banan1
pomarańcza1 łyżka
cukru z prawdziwą
waniliąszczypta
kardamonu i
cynamonu, opcjonalnie
cukier puder, do posypania
Jajka wbić do dzieży robota, dodać
cukier i ubijać tak długo, aż będą prawie białe i puszyste (ślad z ubijaka powinien utrzymać się chwilę na powierzchni). Dodać szczyptę
soli,
mąkę, po łyżeczce i ręcznie, kuchenną rózgą, delikatnie rozprowadzić. Rozgrzać żeliwną patelnię (u mnie średnica 15 cm), posmarować, cieniutko, stopionym, klarowanym
masłem i piec, na złoto, z każdej strony (przewrócić, kiedy na powierzchni zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza).Na drugą patelnię włożyć obrane i pokrojone, na mniejsze kawałki,
owoce (
pomarańczę wyfiletować). Posypać
cukrem i dusić, aż
soki odparują i zostanie gęsty
syrop. Łyżkę
owoców układać na jednej stronie biszkopcika, drugą przykryć. Posypać
cukrem pudrem.Na zdjęciu biszkopciki z samym
bananem i
syropem klonowym.