ßßß Cookit - przepis na Orkiszowe ciasteczka. Im starsze tym lepsze.

Orkiszowe ciasteczka. Im starsze tym lepsze.

nazwa

Wykonanie

Upiekłam orkiszowe ciasteczka, które nie mają prawie tłuszczu, prawie cukru i prawie kalorii. I prawie smaku ;) Oczywiście żartuję. Są takie jak lubię. Pachnące zbożem i suszonymi owocami.
Jak na owsiane słabo chrupią, są raczej miękkie. Naturalną słodycz oddają im śliwki, a żurawina odpowiednio ją równoważy. Następnym razem zamiast ksylitolu i syropu klonowego użyję miodu, zamiast śliwek daktyle i pozwolę im dłużej poleżeć, żeby płatki bardziej zmiękły. Poza tym nie mam zastrzeżeń i bez skrupułów mogę jeść je na śniadanie :) Przepis, zmodyfikowany, pochodzi ze strony... no wiadomo jakiej, Moje Wypieki :)
Składniki na 20 sztuk:
1 szklanka suszonych owoców (u mnie 3/4 śliwek, reszta żurawiny)
1 łyżka rumu
pół szklanki mąki orkiszowej
1/3 szklanki ksylitolu
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka owsianych płatków błyskawicznych
szczypta soli
2 łyżki oleju rzepakowego
1 jajko
4 łyżki syropu klonowego
Śliwki susze sama i są twardsze od kupnych. Dlatego przed pieczeniem zawsze je w "czymś' namaczam. Tym razem była to łyżka rumu, zamiast ekstraktu z wanilii. Po godzinie wymieszałam wszystkie płynne składniki z suszonymi owocami i odstawiłam na 20 minut. Po tym czasie dodałam składniki suche i wymieszałam kuchenną rózgą. Formowałam kulki wielkości orzecha włoskiego i układałam w niewielkich odstępach od siebie. Piekłam 12 minut w 180 stopniach.
Źródło:http://gotujekomus.blogspot.com/2015/01/orkiszowe-ciasteczka-im-starsze-tym.html