ßßß Cookit - przepis na Chleb z ziemniakami, ciągle świeży.

Chleb z ziemniakami, ciągle świeży.

nazwa

Wykonanie

Zwolenników pieczenia chleba nie muszę specjalnie namawiać do wypróbowania tego przepisu. Chleb jest w środku mięciutki, ma odpowiednią strukturę, smakuje dobrze z wędlinami, serami czy samymi warzywami. Ma wspaniale chrupiącą skórkę i zachowuje świeżość nawet dwa dni po pieczeniu, choć to chleb na drożdżach. Niektórych może zniechęcić brak żeliwnego garnka, który, według mnie, jest niezbędny, jeśli samemu wypieka się chleby. Spełnia rolę pieca chlebowego i to on, utrzymując stałe ciepło, tworzy nieziemsko chrupiące skórki.
Składniki na okrągły bochenek :
500 g maki pszennej (użyłam 650)
200 g ziemniaków, ugotowanych najlepiej dzień wcześniej w osolonej wodzie
100 ml wody z gotowania ziemniaków, letniej
100 ml letniej wody
100 g jogurtu greckiego
4 g soli (czubata włoska łyżeczka)
płaska łyżeczka cukru
7 g suszonych drożdży (1 opakowanie)
Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać przesianą mąkę, sól i cukier. Połączyć mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (haki). Dodać jogurt i przeciśnięte przez praskę ziemniaki (można rozgnieść widelcem) i wyrabiać ciasto około 5 minut. Ciasto będzie lepkie, ale takie być powinno. Silikonową łopatkę smarujemy oliwą i przekładamy ciasto do wysmarowanej oliwą miski. Przykrywamy wysmarowaną oliwą folią spożywczą i czekamy aż podwoi objętość.
Rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni razem z żeliwnym garnkiem. W tym czasie przekładamy ciasto na mocno podsypany mąką papier do pieczenia. Składamy chleb na dwa razy.
Układamy w koszyku do wyrastania, posypujemy mąką i przykrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy gorący garnek i przekładamy do niego wyrośnięty chleb razem z papierem. Skrapiamy wodą, nie przykrywamy i pieczemy w 240 stopniach przez 20 minut. Kolejne 20 pieczemy w 200 stopniach. Wyjmujemy upieczony chleb razem z papierem i studzimy na kratce (koniecznie, bo inaczej zaparzy się spód i przestanie być chrupiący).
Źródło:http://gotujekomus.blogspot.com/2014/12/chleb-z-ziemniakami-ciagle-swiezy.html