ßßß

Składniki:400 g mąki pszennej pełnoziarnistej200 g purée ziemniaczanego (ok. 4 małe ziemniaki)łyżeczka suszonych drożdży instantłyżeczka soliłyżeczka cukru250 ml letniej wodyPrzygotowanie:W dużej misce łączymy mąkę z purée ziemniaczanym, przygotowanym z 200 g ziemniaków. Dodajemy sól, cukier oraz drożdże.W mące robimy wgłębienie i zagniatamy ciasto, powoli wlewając przegotowaną, letnią wodę. Wyrabiamy ciasto przez 10 minut. Ciasto będzie lśniące i lepiące.Misę przykrywamy czystą ściereczką i zanosimy w ciepłe miejsce na godzinę. Powinno w tym czasie podwoić objętość.Ciasto wyciągamy z miski, ręce obsypujemy mąką i krótko zagniatamy je ponownie. Ciasto będzie się lepiło do rąk, nie należy się tym przejmować. Po kilku minutach formujemy chleb w okrągły bochenek i kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na kolejną godzinę.Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, chleb nacinamy jak kajzerkę i pieczemy przez 35 minut, wyciągamy i studzimy przed spożyciem.