Wykonanie
Niesamowicie smaczny chlebek z chrupiącą skórką. Następnym razem upiekę go z
mąki pszennej zobaczymy jak wyjdzie!
Ziemniaki nie są wyczuwalne w
chlebku. Przepis znalazłam na tej stonie
Składniki:400 g
mąki pszennej pełnoziarnistej200 g purée ziemniaczanego (ok. 4 małe
ziemniaki)łyżeczka
suszonych drożdży instantłyżeczka
soliłyżeczka
cukru250 ml letniej
wodyPrzygotowanie:W dużej misce łączymy
mąkę z purée ziemniaczanym, przygotowanym z 200 g
ziemniaków. Dodajemy
sól,
cukier oraz
drożdże.W
mące robimy wgłębienie i zagniatamy ciasto, powoli wlewając przegotowaną, letnią
wodę. Wyrabiamy ciasto przez 10 minut. Ciasto będzie lśniące i lepiące.Misę przykrywamy czystą ściereczką i zanosimy w ciepłe miejsce na godzinę. Powinno w tym czasie podwoić objętość.Ciasto wyciągamy z miski, ręce obsypujemy
mąką i krótko zagniatamy je ponownie. Ciasto będzie się lepiło do rąk, nie należy się tym przejmować. Po kilku minutach formujemy
chleb w okrągły bochenek i kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na kolejną godzinę.Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni,
chleb nacinamy jak
kajzerkę i pieczemy przez 35 minut, wyciągamy i studzimy przed spożyciem.