Wykonanie
Bardzo dobre ciasto
tortowe, proste a zarazem wzbudzające zachwyt poprzez dobre dobranie smaków
orzechów jabłek i kruchego ciasta.

Składniki:Ciasto:4 szklanki
mąkikostka
masła3/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia5
żółtekJabłka:duży słoik prażonych
jabłek2
galaretki o dowolnym smakuMasa Orzechowa:200 g
orzechów włoskich zmielonych
cukier do smakukostka
masłamleko (tyle ile przyjmą
orzechy)Wykonanie:Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić na 2 części, rozwałkować i upiec obie części w dwóch osobnych brytfankach.
Jabłka przełożyć do rondla lub garnka z podwójnym dnem aby zapobiec przypaleniu się, ciągle mieszając podgrzewać, gdy
jabłka będą już ciepłe wsypać do nich
galaretkę, zestawić z ognia i dokładnie wymieszać. Ostawić do wystygnięcia w ziemne miejsce, aby
galaretka związała się z
jabłkami.Gorącym
mlekiem zalać zmielone
orzechy z
cukrem, tak aby
orzechy mogły wchłonąć
mleko, następnie odstawić do wystygnięcia. Gdy
orzechy będą zimne dodać do nich
masło i rozetrzeć mikserem.Przełożenie:kruche ciasto -
jabłka - kruche ciasto - masa orzechowa - ( górę można polać
czekoladą)Porcja na dużą blachę, ciasto bardzo dobre o świetnej kompozycji smakowej, znika w jeden dzień ; )
