ßßß Cookit - przepis na Francuskie tosty dyniowo- bananowe

Francuskie tosty dyniowo- bananowe

nazwa

Wykonanie

Dość rzadko przygotowuję na śniadanie tosty francuskie.Jednak, gdy już się za nie zabieram zwykle ulepszam podstawową wersje (jajka, mleko, cukier) i dodaję na przykład owoce. Ostatnio padło na brzoskwinie, a tym razem wybrałam banany i dynię oraz jako dodatek korzenne przyprawy. Powstało pyszne, aromatyczne śniadanie. Palce lizać!;)
Składniki na 14 sztuk:
14 kromek chleba pełnoziarnistego
3 łyżki puree dyniowego
2 banany, mocno dojrzałe
2 jajka
1/2- 3/4 szklanki mleka
łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/ łyżeczki gałki muszkatołowej
kilka łyżek masła
Puree, banany, jajka, mleko i przyprawy blendujemy na gładką masę.
Do powstałego kremu wkładamy kilka kromek chleba. Zostawiamy je na chwilkę by wchłonęły płyn. Na patelni rozpuszczamy część masła. Smażymy na niej namoczony chleb. Należy piec go po kilka minut z każdej strony.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/08/francuskei-tosty-dyniowo-bananowe.html