Wykonanie
Mam dziś dla was kolejny pomysł na wykorzystanie okary, która jest produktem ubocznym w procesie gotowania
mleka sojowego. Tym razem przygotowałam
ciasteczka z jej dodatkiem.
Mogę je szczerze polecić. Na wierzchu ich skórka jest przypieczona i chrupiąca, a wewnątrz są one mięciutkie.
Ciasteczka posłodziłam
miodem i niezastąpionymi
bakaliami, dodałam również pyszną
gorzką czekoladę i trochę dyni.Myślę, że jest to bardzo smaczny sposób na wykorzystanie okary:)Składniki na blachę
ciasteczek:180g okary200 g
mąki pełnoziarnistej żytniej1/5 szklanki
oleju1/5 szklanki
mleka sojowego7 łyżek
miodu2
białka i
jajko (można użyć 2
jajek)
proszek do pieczeniadodatki:
żurawina,
daktyle,
czekolada,
dynia łuskana (można zastąpić je zupełnie innymi, według gustu)
Białka i
jajko ubijamy w misce za pomącą miksera. Dodajemy
mleko,
olej,
miód i okarę- ponownie miksujemy. Na koniec przesiewamy do miski
mąkę i wrzucamy pokrojone
bakalie,
czekoladę i
dynie, jeszcze raz mieszamy.Ciasto można wstawić do lodówki na godzinkę, jednak nie jest to konieczne, ale ze schłodzonego ciasta lepiej formują się
ciasteczka.Po wyjęciu ciasta z lodówki robimy
ciasteczka i pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 200C, przez 20-25 minut.Smacznego;)Dlaczego warto upiec
ciasteczka z okary, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:okara jest bogata w
białko, witaminy z grupy B, fosfor, żelazo, magnez i wapń
żurawina jest bogata w błonnik, sód, potas, fosfor, wapń magnez i jod oraz witaminy C, E, B1, B2, B6, a także karoten; ponadto
żurawina ma właściwości oczyszczające organizm, wspomaga pozbywanie się toksyn.