ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka z okarą

Ciasteczka z okarą

nazwa

Wykonanie

Mam dziś dla was kolejny pomysł na wykorzystanie okary, która jest produktem ubocznym w procesie gotowania mleka sojowego. Tym razem przygotowałam ciasteczka z jej dodatkiem. Mogę je szczerze polecić. Na wierzchu ich skórka jest przypieczona i chrupiąca, a wewnątrz są one mięciutkie.Ciasteczka posłodziłam miodem i niezastąpionymi bakaliami, dodałam również pyszną gorzką czekoladę i trochę dyni.
Myślę, że jest to bardzo smaczny sposób na wykorzystanie okary:)
Składniki na blachę ciasteczek:
180g okary
200 g mąki pełnoziarnistej żytniej
1/5 szklanki oleju
1/5 szklanki mleka sojowego
7 łyżek miodu
2 białka i jajko (można użyć 2 jajek)
proszek do pieczenia
dodatki: żurawina, daktyle, czekolada, dynia łuskana (można zastąpić je zupełnie innymi, według gustu)
Białka i jajko ubijamy w misce za pomącą miksera. Dodajemy mleko, olej, miód i okarę- ponownie miksujemy. Na koniec przesiewamy do miski mąkę i wrzucamy pokrojone bakalie, czekoladę i dynie, jeszcze raz mieszamy.
Ciasto można wstawić do lodówki na godzinkę, jednak nie jest to konieczne, ale ze schłodzonego ciasta lepiej formują się ciasteczka.
Po wyjęciu ciasta z lodówki robimy ciasteczka i pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 200C, przez 20-25 minut.
Smacznego;)
Dlaczego warto upiec ciasteczka z okary, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
okara jest bogata w białko, witaminy z grupy B, fosfor, żelazo, magnez i wapń
żurawina jest bogata w błonnik, sód, potas, fosfor, wapń magnez i jod oraz witaminy C, E, B1, B2, B6, a także karoten; ponadto żurawina ma właściwości oczyszczające organizm, wspomaga pozbywanie się toksyn.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/01/ciasteczka-z-okara.html