ßßß
Miałam w domu kilka dojrzałych bananów. Takie owoce świetnie sprawdzają się wypiekach, dlatego postanowiłam upiec pyszne muffinki z czekoladą i orzechami. Orzechy macadamia idealnie pasują do bananów dzięki swojemu delikatnemu, słodkawemu smakowi. Wspaniale sprawdziłyby się też w moim bananowym cieście . Do muffinek dodałam też niewielką ilość cynamonu - jesienią wciąż mam na niego ochotę:) Może nie są to moje najpiękniejsze muffinki, ale ich smak rekompensuje wygląd. Zmodyfikowany przepis Laury Vitale. Polecam, smacznego:)Do odmierzania używamy szklanki o pojemności 240 ml.1/2 szklanki oleju,2 jajka,1/2 szklanki cukru,łyżka domowego cukru waniliowego,3 dojrzałe banany,1 i 2/3 szklanki mąki,łyżeczka proszku do pieczenia,pół łyżeczki sody,1/2 - 2/3 łyżeczki cynamonu,pół szklanki posiekanej czekolady,pół szklanki posiekanych orzechów macadamia (u mnie ekologiczne orzechy od SYMBIO)Czekoladę i orzechy wymieszać z łyżką mąki (z odmierzonej ilości). Banany rozgnieść widelcem, połączyć z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym i olejem (ja robię to trzepaczką). W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem. Szybko połączyć zawartość obu naczyń, dodać orzechy i czekoladę. Dokładnie natłuścić foremki do muffinek (babeczki dość trudno wychodzą z foremek) i przełożyć do nich ciasto (do 2/3 wysokości). Piec w 200 stopniach około 18 minut.