Wykonanie
Miałam w domu kilka dojrzałych
bananów. Takie
owoce świetnie sprawdzają się wypiekach, dlatego postanowiłam upiec pyszne muffinki z
czekoladą i
orzechami.
Orzechy macadamia idealnie pasują do
bananów dzięki swojemu delikatnemu, słodkawemu smakowi. Wspaniale sprawdziłyby się też w moim
bananowym cieście . Do muffinek dodałam też niewielką ilość
cynamonu - jesienią wciąż mam na niego ochotę:) Może nie są to moje najpiękniejsze muffinki, ale ich smak rekompensuje wygląd. Zmodyfikowany przepis Laury Vitale. Polecam, smacznego:)Do odmierzania używamy szklanki o pojemności 240 ml.1/2 szklanki
oleju,2
jajka,1/2 szklanki
cukru,łyżka domowego
cukru waniliowego,3 dojrzałe
banany,1 i 2/3 szklanki
mąki,łyżeczka
proszku do pieczenia,pół łyżeczki
sody,1/2 - 2/3 łyżeczki
cynamonu,pół szklanki posiekanej
czekolady,pół szklanki posiekanych
orzechów macadamia (u mnie ekologiczne
orzechy od SYMBIO)
Czekoladę i
orzechy wymieszać z łyżką
mąki (z odmierzonej ilości).
Banany rozgnieść widelcem, połączyć z
jajkami,
cukrem,
cukrem waniliowym i
olejem (ja robię to trzepaczką). W drugiej misce wymieszać
mąkę z proszkiem,
sodą i
cynamonem. Szybko połączyć zawartość obu naczyń, dodać
orzechy i
czekoladę. Dokładnie natłuścić foremki do muffinek (babeczki dość trudno wychodzą z foremek) i przełożyć do nich ciasto (do 2/3 wysokości). Piec w 200 stopniach około 18 minut.