ßßß Cookit - przepis na Makaron z kurczakiem i botwinką

Makaron z kurczakiem i botwinką

nazwa

Wykonanie

Staram się korzystać z sezonowych warzyw i owoców - teraz oprócz truskawek i rabarbaru pyszna jest również botwinka. Możemy przyrządzić z niej zupę o tej samej nazwie, ale jej liście są też smaczne, gdy potraktujemy je jak szpinak. Do przyrządzenia tego dania zainspirował mnie mój wcześniejszy przepis na makaron po florencku . Polecam na szybki i nieskomplikowany obiad. Smacznego:) dla 2 - 3 osób:
podwójna pierś kurczaka,
pęczek lisci botwinki,
ok. szklanki śmietanki 18% (może być też kremówka),
2 ząbki czosnku,
kilka plasterków fety,
opcjonalnie łyżeczka masła,
kilka łyżek startego parmezanu,
sól, pieprz, ulubione przyprawy do drobiu (np. suszone zioła, słodka papryka)
makaron do podania
Kurczaka pokroić na małe kawałki, oprószyć ulubionymi przyprawami i usmażyć na małej ilości tłuszczu. Odłożyć na bok. Na patelnię po mięsie wrzucić drobno posiekany czosnek i pokrojone na duże kawałki liście botwinki. Dodać kawałeczek masła i krotko smażyć, tylko do momentu, kiedy botwinka zmięknie i zmniejszy objętość. Dodać kurczaka i zalać wszystko śmietanką. Zamieszać, dodać parmezan (ok. 2 łyżek) i poczekać kilka minut, aż sos zgęstnieje (gdyby sos był za rzadki, można ewentualnie zagęścić go odrobiną mąki). Doprawić solą i pieprzem, wkruszyć fetę. Sos podawać z makaronem. Danie posypać resztą parmezanu.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/06/makaron-z-kurczakiem-i-botwinka.html