Wykonanie

Staram się korzystać z sezonowych
warzyw i owoców - teraz oprócz
truskawek i
rabarbaru pyszna jest również
botwinka. Możemy przyrządzić z niej zupę o tej samej nazwie, ale jej liście są też smaczne, gdy potraktujemy je jak
szpinak. Do przyrządzenia tego dania zainspirował mnie mój wcześniejszy przepis na
makaron po florencku . Polecam na szybki i nieskomplikowany obiad. Smacznego:) dla 2 - 3 osób:podwójna
pierś kurczaka,pęczek lisci
botwinki,ok. szklanki
śmietanki 18% (może być też kremówka),2 ząbki
czosnku,kilka plasterków
fety,opcjonalnie łyżeczka
masła,kilka łyżek startego
parmezanu,
sól,
pieprz, ulubione
przyprawy do drobiu (np. suszone
zioła,
słodka papryka)
makaron do podania
Kurczaka pokroić na małe kawałki, oprószyć ulubionymi
przyprawami i usmażyć na małej ilości tłuszczu. Odłożyć na bok. Na patelnię po
mięsie wrzucić drobno posiekany
czosnek i pokrojone na duże kawałki liście
botwinki. Dodać kawałeczek
masła i krotko smażyć, tylko do momentu, kiedy
botwinka zmięknie i zmniejszy objętość. Dodać
kurczaka i zalać wszystko
śmietanką. Zamieszać, dodać
parmezan (ok. 2 łyżek) i poczekać kilka minut, aż sos zgęstnieje (gdyby sos był za rzadki, można ewentualnie zagęścić go odrobiną
mąki). Doprawić
solą i
pieprzem, wkruszyć
fetę. Sos podawać z
makaronem. Danie posypać resztą
parmezanu.