ßßß Cookit - przepis na Kurczak pieczony w sosie maślano-cytrynowym z białym winem

Kurczak pieczony w sosie maślano-cytrynowym z białym winem

nazwa

Wykonanie

Dziś pyszna propozycja na kurczaka pieczonego w sosie z białego wina. Dzięki uprzedniemu podsmażeniu, skórka jest chrupiąca, a mięso soczyste i miękkie. Ilość czosnku można ograniczyć, ale w połączeniu z cytryną, masłem, bulionem i winem tworzy wspaniałą kompozycję smakową. Podawać z pieczonymi ziemniakami i dowolną surówką. Smacznego:)
Przepis Laury Vitale
2-4 duże udka z kurczaka
2 łyżki masła,
4 ząbki drobno posiekanego czosnku,
1/4 szklanki białego wina,
3/4 szklanki bulionu drobiowego,
sok z połowy cytryny,
sól, pieprz, przyprawa do drobiu, rozmaryn (świeży lub suszony)
Kurczaka przyprawić i podsmażyć na gorącym tłuszczu (ok. 3 minut z każdej strony - musi być złocisty, a skórka przyrumieniona), odłożyć. Z patelni usunąć nadmiar tłuszczu, dodać masło, przesmażyć na nim czosnek, wlać wino, zredukować do połowy; dodać bulion, świeży rozmaryn i sok z cytryny. Do sosu przełożyć kurczaka i piec około 30 minut w 200 stopniach (czas pieczenia zależy od wielkości udek). Gotowe danie posypać natką pietruszki.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/02/kurczak-pieczony-w-sosie-maslano.html