Wykonanie
Dziś pyszna propozycja na
kurczaka pieczonego w sosie z
białego wina. Dzięki uprzedniemu podsmażeniu, skórka jest chrupiąca, a
mięso soczyste i miękkie. Ilość
czosnku można ograniczyć, ale w połączeniu z
cytryną,
masłem,
bulionem i
winem tworzy wspaniałą kompozycję
smakową. Podawać z pieczonymi
ziemniakami i dowolną surówką. Smacznego:)Przepis Laury Vitale2-4 duże
udka z kurczaka2 łyżki
masła,4 ząbki drobno posiekanego
czosnku,1/4 szklanki
białego wina,3/4 szklanki
bulionu drobiowego,sok z połowy
cytryny,
sól,
pieprz,
przyprawa do drobiu,
rozmaryn (świeży lub suszony)
Kurczaka przyprawić i podsmażyć na gorącym tłuszczu (ok. 3 minut z każdej strony - musi być złocisty, a skórka przyrumieniona), odłożyć. Z patelni usunąć nadmiar tłuszczu, dodać
masło, przesmażyć na nim
czosnek, wlać
wino, zredukować do połowy; dodać
bulion, świeży
rozmaryn i
sok z cytryny. Do sosu przełożyć
kurczaka i piec około 30 minut w 200 stopniach (czas pieczenia zależy od wielkości udek). Gotowe danie posypać
natką pietruszki.