Wykonanie
Od razu
powiem, że ten przepis nie jest dla tych, którzy dbają o linię:) Na pewno przypadnie do gustu tym, którzy od czasu do czasu lubią zjeść coś tuczącego:) Wspominałam już, że coraz rzadziej używam w swojej kuchni
majonezu, za to często zastępuję go zdrowszą
oliwą. Musiałam jednak zużyć otwarty
majonez i skusił mnie popularny w internecie przepis na
kurczaka pieczonego właśnie z tym składnikiem. Poczatkowo pomysł wydał mi się dość
dziwny, ale w rezultacie
mięso było naprawdę smaczne - delikatne, soczyste i bardzo miękkie. Sam przepis jest banalnie prosty; mój sposób to kompilacja wielu przepisów widzianych na różnych kulinarnych stronach internetowych. Smacznego:) dla 2 osób:pojedyncza
pierś z kurczaka,około 4-6 łyżeczek
majonezu,około 3 łyżeczek
musztardy (opcjonalnie),
sól,
pieprz, ulubione
przyprawy do drobiu (np. suszone
zioła,
papryka w proszku lub
curry),kilka łyżek
startego sera (ja użyłam
sera cheddar i goudy)Pierś rozcinamy na pół i rozbijamy na cienkie kotlety. Przyprawiamy i smarujemy z obu stron
majonezem z
musztardą, posypujemy
serem. Pieczemy w 190 stopniach około 30 minut.