Wykonanie
Wiem, że niedawno wstawiłam przepis na
łososia, ale po dzisiejszym obiedzie stwierdziłam, że nie
mogę czekać ze wstawieniem przepisu na to danie. Jest tak, pyszne, że nie
mogę się zdecydować, którą wersję wolę:
łososia w porach, czy może dzisiejszą propozycję z
jogurtowym,
czosnkowo-
ziołowym sosem. Taki
łosoś powinien szczególnie posmakować wszystkim fanom tzatzyki, ponieważ dzisiejszy sos przygotowuje się bardzo podobnie. Smacznego:)Źródło:http://www.laurainthekitchen.com/recipes/seared-salmon-with-dill-cucumber-sauce/ok. 500 g filetu z
łososia, na sos:około 6 łyżek
jogurtu greckiego,łyżeczka lub dwie
musztardy,
skórka z cytryny i około 2-3 łyżek
soku z cytryny (do smaku),pół drobno posiekanego
ogórkaząbek
czosnku (starty),
czosnek granulowany (do smaku)
koperek,
szczypiorek (po 2-3 łyżki każdego)
sól,
pieprzSkładniki sosu połączyć w misce, doprawić i odstawić na 15 minut.
Rybę posmarować niewielką ilością
oleju, posolić, popieprzyć, piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni (czas pieczenia zależy od wielkości kawałków). Gotowego
łososia polać sosem.