Wykonanie

Pieczeń to na pewno jeden z moich ulubionych, bardziej odświętnych obiadów. Można ją przygotować z samego
mięsa, ale też z przeróżnymi warzywnymi czy serowymi dodatkami. Moja dzisiejsza propozycja to pieczeń z delikatnego
mięsa indyka, które połączyłam z
żółtym serem,
pieczarkami i
papryką. Smacznego:)Źródło: http://smaker.pl/przepis-pieczen-drobiowa-z-warzywami-i-serem,104811.htmlok. 900 g - 1 kg
mielonego mięsa z drobiu2 średnie
cebule200 g małych
pieczarek1
papryka100 g
sera żółtego2 łyżki posiekanej
natki2 surowe
jajka2 łyżki
bułki tartej lub 2 małe bułeczki namoczone w
mleku i odciśnięte
sól i
pieprz biały do smaku,
czosnek granulowany,
papryka w proszku,
przyprawa do mięsa mielonegocienkie kawałki zimnego
masła na wierzch pieczeni
Cebulę pokroić w kosteczkę, przesmażyć na
oleju, dodać do zmielonego
mięsa. Na tym samym tłuszczu smażyć pokrojone w cienkie plasterki
pieczarki i pokrojoną drobno
paprykę; jedno i drugie dołożyć do
mięsa. Do
mięsnej masy dodać pozostałe składniki :
ser pokrojony w małą kostkę, posiekaną
natkę,
bułkę tartą,
jajka,
przyprawy i dokładnie wyrobić, aby produkty były równomiernie rozłożone. Masę wyłożyć do małej keksówki i na wierzch położyć kawałki
masła. Piec w 180 stopniach przez godzinę lub trochę dłużej.